HTML

otherworld

Momentán (amíg készül az Otherworld.hu) itt vagyunk, mert időközben nem bírtunk már magunkkal - ehe ehe... Lehet lesznek itt játékkritikák is, de azzal inkább bevárnánk az új oldalt :)

Friss topikok

  • konor94: tegnap néztem meg és elég jó film . (2009.06.01. 15:53) Juno
  • donar: Ez nem egy ismeretterjesztő film, hogy ebből tanuljon valaki. Egyébként annyira azért nem kuszaság... (2008.10.23. 20:52) I.E. 10 000
  • Matekari: fogd be!!Ne is törödj vele negatív kommentek mindig lesznek!!De 10/9 szeretnek téged!! (2008.08.25. 23:24) Az éjszaka urai
  • Dusi: Már egy ideje tépelődtem, hogy megnézzem-e. Vagyis inkább azon, hogy van-e annyira jó film, hogy e... (2008.05.07. 21:32) Jesse James meggyilkolása a tettes a gyáva Robert Ford

Linkblog

Archívum

I.E. 10 000

2008.03.11. 09:39 :: Ashlar

Roland Emmerich pályájának és a 2008-as év legsz*rabb filmje született meg az IE 10.000-rel. Értem?!

Emmerich maga írja, rendezi és produceli a neve alatt megjelenő blockbustereket. Aki fogékony az olyan kapitális baromságokra, mint az idegen űrhajók számítógépes rendszerébe betörő laptop (Függetlenség napja) és a lesprintelhető fagyhullám (Holnapután), az külön örülni fog: a direktor agya ismét elsült!

Afrikai Apocalypto

Elég eljutni a film feléig, hogy lássuk az egész IE 10.000-et egyszer már leforgatta Mel Gibson majákkal. A történet középpontjában egy kicsiny törzs áll és egy idióta jövendölés az utolsó vadászatról, egy kékszemű lányról és a harcossá érő fiúról … persze mindegyik a durván 20 főt számláló tribe-ból kerülne ki.
Azonban jönnek a gonosz, feketeruhás fogdmegek és elviszik az összes békés, mammut vadászatra specializálódott helybélit, plussz a kék szemű lányt (Camilla Belle - aranyos). Ez utóbbi nagyon felbosszantja hősünket, D’Leh-t és a gonoszok nyomába ered. Kalandja során mindenféle kalandba bonyolódik mely hatására olyan horda szegődik mellé, amely felér az ellenségével, aki epillanatban három, furcsa, gúla alakú építményt kíván felépíteni a sivatag közepén … nagy eséllyel ezek a később Gízai Piramisok néven ismertté vált épületek. Egyébként ő lenne az emberiség történetének első hőse!
Még az esővízzel feltöltődő gödör jelenet is ül, úgyhogy minimum déja vu.

Pontatlanságok, vagy Emmerich nem tudja…

Emmerich nem tudja, hogy a Piramisok történetének semmi köze a címben szereplő I.E. 10.000-hez. Ezek az épületek (jelen tudásunk szerint) legfeljebb 5 ezer éves múltra tekintenek vissza és minthogy egy emberöltő bőven elég volt a befejezésükhöz, így nem tudom, minek kellett belekeverni. Továbbá történelmi tanulmányaimból homályosan sem emlékszem rá, hogy az Egyiptomi birodalmat, annak torzszülött uralkodójával együtt bármikor elsöpörte volna egy nomád horda.
Emmerich nem tudja, hogy a fent említett épület építésében nem vettek részt mammutok, sőt a jégkorszak (pleisztocén) végére Afrikában ezek ki is haltak. Az pedig bő 12 ezer évvel ezelőtt volt!
Emmerich nem tudja, hogy a film másik emblematikus állata, a kardfogú tigrisnek csupán annyi köze van a filmben szereplő mammutokhoz, hogy egy korban éltek (vagyis I.E. 10.000-nél korábban), viszont csupán észak és dél-Amerikában, vagyis semmiesetre sem Afrikában, vagy nyugat-Ázsában.
Emmerich nem tudja, hogy ugyanez a kardfogú tigris ha szelídíthető lett volna pusztán azzal, hogy leveszünk egy rönköt a fejéről, akkor minden háztartásban élt volna egy ilyen házikedvenc. Továbbá arról sincs sok fogalma, hogy a ló háziasítása (vagyis a lovasok megjelenése is) durván 5000 évvel ezelőttre tehető, semmiesetre sem I.E. 10.000-re.
Emmerichnek nincs sok tudomása a különböző korok sajátosságairól sem és úgy keveri azokat, mintha kártyák lennének. A vaskor első jelei Krisztus előtt max ezer évvel jelentek meg, keleten a földművelés is kábé 5 ezer éves múltra tekint vissza, valamint az egyiptomiak is csupán a Kr. e. 3. évezredben kezdtek hajózni, eleinte akkoris főleg nád alapúakkal. Egyik sem illik tehát az I.E. 10.000-be!
Emmerich nem tudja, hogy az őskorban nem volt túl sok Don Juan. A filmben mindjárt három is akad (a főszereplő, annak társa és a gonosz hadúr) és ugyanazért tepernek: Afrika egyetlen jó nőjéért, akinek egyébként láthatóan a Dűnéből nyúltak kék szempárt. Ezek után nem érdemes fennakadni olyasmin, hogy az egymástól elszigetelten élő törzsek gond nélkül megtanulják folyékonyan beszélni egymás nyelvét, mosolyuk elmenne bármelyik fogkrémreklámba és persze ne felejtsük el, hogy hősünk fehér, mindenki más behódoló színesbőrű. Legalább tudjuk honnan indult az Apartheid.
Végül pedig Emmerich bunkó. Hogy van az, hogy a hátbaszúrt hős vadásznak meg kell halnia, de a szépséges Evoletnek meg sem kottyan ha ugyanott meglövik nyíllal? Bár a jelek szerint a mammut pillantás csodákra képes (majd meglátjátok!)...

Csak tájékozatlanoknak!

Nem vártam korszakalkotó mozit, de lényegesen rosszabbra sikerült az I.E. 10.000. Ez a film egészen egyszerűen tájékozatlan, mégcsak nagyságrendekben sem felel meg a várakozásoknak, és a vicc az, hogy nemis látványos annyira, mint volt például a Függetlenség napja, vagy a Holnapután. Szerintem tavaly kábé ugyanekkor mondtam a 2007-es év lerosszabbjának a Ghostridert, de most ezzel a filmmel kapcsolatban érzek nagyon hasonlóan. Akik az általános iskolás történelemkönyvnek nem jutottak túl a fedlapján, azok vélhetően élvezni fogják, de ha egy mód van rá ne ebből készüljünk érettségire!

 

Zoly

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://otherworld.blog.hu/api/trackback/id/tr20375616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LN 2008.03.12. 19:51:19

Ez a review nagyon jó volt. :D Külön örülök, hogy ez a site már nem vírusos, mint az előző.

berczib 2008.03.25. 16:49:52

a Ghostridert 2007 legrosszabjának ítélted? ez vicc?

Dilis 2008.03.25. 20:08:40

Eredetileg nem akartam megnézni a filmet, most már úgy gondolom, hogy a pénzt sem éri meg amit fizetnem kéne érte.
De 1x tuti megnézem... ilyen ddgjdjdg látni kell :D

LilJon 2008.03.27. 16:14:20

Hát gondoltam,hogy szar film lesz,bár én azért,mert i.e. 10000-ben semmi olyan nem történt ami fontos vagy tudnánk róla szóval vmi hülye sztori kellett.
Nah igen a kardfogú tigrisen én is nagyot néztem mikor olvastam vhol az ismertetőt és az a kép várt.Látom neked is durván szemet szúrt.
Kellemes ellemzés,élmény volt olvasni!

lajka 2008.04.07. 12:08:25

Van egy olyan feltevés miszerint a piramisokat nem az egyiptomiak találták ki és, ha egy kicsit is gondolkodsz, filmböl kikövetkezhethető, hogy erre akar utalni a rendező. Szal nem kéne megkérdőjelezni egy ilyen film történelmi hátterét. Mivel még napjainkban is rengeteg kétely van a történelemben.Nekem személyszerint nagyon tetszett a film.

lajka 2008.04.07. 12:10:38

ja és ki mondta neked, hogy az egyiptomiak voltak benne?^^ a filmben ez nem hangzott el.

artist 2008.04.18. 14:16:13

Válaszolva az elöző kommentekre és tudatlanságokra...piramisokat ugyebár mai történelmünk szerint afrikában egyiptomban szoktak épitgetni-->ugyh lehet h a filmben az egyiptomiakra céloztak pláne az isteni szimbolum is tökéletesen a fáraókra utal...amugy a mamut meg a kardfogu tigris hnekem is zsemet szurt...meg amin kiakadtam h mik azok a strucc zserü izék a film elején...dodókra tippeltem...de azok kisebbek voltak és nem is afrikában voltak honosak...egyszoba összefoglalva a film 1 katasztrófa volt...12éven aluliaknak talán jó mert eltudják majd jáccani a napköziben a szztroit de neggyából ennyi:D

S.Dani 2008.05.03. 11:09:01

Hát úristen ez a film borzalams . Tökre nem vágnak egybe a dolgok minden féle relytéjt beleszőnek mint pédául a seb a csaj karján az egy jel és csak ő tudja megölni a Főgonoszt fr után kideül hogy nem csak azért mert az író már annyi faszságot pakol bele hogy a védén nem tudja elvarni a szálkat.Ja és még valami hogy él meg a mamut a sivatagban?

donar 2008.10.23. 20:52:03

Ez nem egy ismeretterjesztő film, hogy ebből tanuljon valaki. Egyébként annyira azért nem kuszaság az egész, mint ahogy leírtad. Piramisok meg nagyon NEM csak Egyiptomban vannak. Egy szóval sem említi Egyiptomot, vagy Afrikát a filmben!
A kardfogú meg persze nem szelídíthető ilyen módon, de hősünk épp ezért volt több mint a többiek, mert neki sikerült!
És persze később kezdtek lovat szelidíteni az emberek, meg hajózni, de miért ne lehetett egy nép aki jóval a kor előtt járt, csak nem tudunk róla! Akár így is történhetett, ez csak egy fikció, egy mese ami azért van hogy szórakoztasson!
Egyébként abban egyetértek hogy elég gáz, hogy az ősembernek hófehér foga, hibátlanra nyírt szakálla van, és persze a gyönyörű Evoletnek sem villan ki a hónaljkutya, mert biztos borotválta! :-)

süti beállítások módosítása